IMG_0675 A5 DEF copyBig Ups | ACU | Utrecht

Waarom is überhaupt zelf een fotoboek uitbrengen? Gewoon, omdat het kan! Omdat dit het tijdperk van Zelf Doen is.

Do It Yourself associeer ik met underground bandjes die alles in eigen beheer doen, met gefotokopieerde of gestencilde fanzines en nieuwsbrieven, kortom, met een tijd die al voorbij is. Maar dat is volledig onterecht. DIY in kunst en cultuur is springlevend. Dat komt omdat de doe-het-zelver nog nooit zoveel middelen tot z’n beschikking gehad om – op een professionele manier – dingen zelf te maken en uit te geven als nu. Er zijn talloze voorbeelden te bedenken, maar vanwege mijn eigen voorkeuren en interesses hou ik het bij fotografie en het uitgeven van (foto)boeken.

Nog niet zo lang geleden was je afhankelijk van allerlei tussenpersonen die het voor het zeggen hadden of jouw werk goed genoeg was om uitgebracht te worden. Pas als zij je werk goed genoeg vonden en/of dachten dat het een commercieel succes zou kunnen worden, werd je boek uitgegeven.

Dat weerhield mensen er niet van massaal romans te blijven schrijven en manuscripten in te zenden, maar het is wel erg jammer als je iets waar je zoveel tijd in hebt gestoken niet kunt delen met anderen. En dat werd ineens mogelijk met printing on demand en uitgeefplatforms als Mijnbestseller of Brave New Books waar (amateur-) schrijvers hun boeken aan het grote publiek kunnen slijten. De afgelopen tien jaar werd het dus steeds makkelijker om zelf boeken uit te geven.

In fotografie zie je een gelijksoortige ontwikkeling. Een extra drempel was de apparatuur. Heb je voor een roman bij wijze van spreken niet meer nodig dan een pen en een schriftje, om foto’s te maken heb je wat meer spullen nodig. Dure spullen. Maar professionele apparatuur werd steeds betaalbaarder en de kwaliteit van goedkopere apparatuur werd steeds beter. Neem bijvoorbeeld de camera’s op smartphones, die is tegenwoordig zo goed dat steeds meer fotografen hun smartphone als volwaardige camera beschouwen.

Behalve dat apparatuur betaalbaarder is geworden, is het ook veel makkelijker om je foto’s te publiceren. Niet alleen in de vorm van fotoboeken, maar ook op eigen websites, fotografieweblogs, Flickr, Picassa, Facebook, etc. Net zoals bij boeken zijn er talloze platforms om je werk onder de aandacht te brengen. En dat is een ander punt waarom het nog nooit zo’n goede tijd is geweest om dingen zelf te maken en uit te brengen: met internet kun je de hele wereld bereiken vanachter je beeldscherm.

Kortom, er is geen enkel excuus meer om mooie dingen te maken en die uit te brengen. En daarom, gewoon omdat het kan, ga ik mijn eerste fotoboek zelf uitbrengen.

DIY – Fotoboeken uitgeven doe je zelf (2)