Fotoboeken uitgeven doe je zelf… Maar niet alleen (slot)

(NOT) JUST ANOTHER SHOW jpeg

Vrijdag 21 augustus a.s. is het dan zover, dan zal ik vanaf 20.00 (NOT) JUST ANOTHER SHOW presenteren in good old dB’s. Dat gaat een erg leuke avond worden, want na de presentatie spelen er ook nog eens drie bands waaronder Traumahelikopter. Laat er nou net van die band ook een paar foto’s in het boek staan…

Nu het hele proces van het maken van een boek is afgerond, is het ook de hoogste tijd om een paar mensen te bedanken voor hun adviezen, hulp en steun. Want het is dan wel heel makkelijk om zelf een fotoboek uit te geven, maar zonder hulp van anderen is het toch een stuk moeilijker. Toen ik aan het project begon leek het me handig om eerst maar eens een geschikte drukker te vinden. En dat is gelukt dankzij tips van Ton en Kirsten die me in eerste instantie op weg hielpen. Daarna kwam Renate met de gouden tip om een bij Jubels te informeren naar de mogelijkheden. Dat was een schot in de roos. Bij Jubels hebben ze veel ervaring met het maken van fotoboeken, ook in kleine oplagen. Fons heeft in het hele proces alle tijd genomen mij te adviseren om tot het beste resultaat te komen. En ook het uiteindelijk drukwerk ziet er prachtig uit.

Nadat de drukker gevonden was, werd het toch echt tijd om te kiezen welke foto in het boek moeten komen. Dat was een langdurig proces waarbij Guy en Tim van grote waarde waren om tot een sterke selectie te komen. En dan de opmaak. Dat was zo’n beetje de enige klus waar ik echt tegenop zag. Van DTP werk heb ik echt geen kaas gegeten en ik zag mezelf al wekenlang zwaar gefrustreerd klooien in InDesign, een programma waar ik echt helemaal niks vanaf weet. Dat werk kon ik dus maar beter uitbesteden aan een professional, en via Saskia kwam ik weer uit bij Gerlof. Hij heeft niet alleen een enorme bak ervaring als drukker en DTP’er, maar hij is zelf ook fotograaf. Dat merk je dan weer in de gouden tips en adviezen waar hij mee kwam.

Maar (NOT) JUST ANOTHER SHOW was echt niet geworden wat het is zonder mijn vriendin Annemarie. In het hele proces is zij van onschatbare waarde geweest. Elke keer dat ik haar een foto of omslagontwerp voorlegde wist ik of ik op de goede weg was of niet. Ook hielp zij ideeën aan te scherpen en teksten te verbeteren en was het zeefdrukken een enorme kliederboel geworden als zij er niet bij was geweest. En laten we het verder maar niet hebben over het geduld dat ze heeft opgebracht en de quality time samen die ze heeft ingeleverd de afgelopen maanden. Ik wens iedere toekomstige fotoboekenmaker zo’n betrokken geliefde toe, dat komt het eindresultaat echt ten goede.

Dank jullie wel allemaal!