RaketkanonRaketkanon | dB’s | Utrecht

Begin dit jaar las ik ergens op Twitter de aansporing van een fotograaf om meer fotoalbums te maken. Hij doelde daarmee niet op digitale fotoalbums op Facebook, Flickr of Picassa, maar op fotoalbums die je vast kunt houden. En dan niet de fotoalbums met ingeplakte foto’s zoals we die vroeger hadden, maar albums in boekvorm.

Toen ik dat las realiseerde ik me dat ik zelden foto’s afdruk, alleen als iemand een print wil hebben. Al mijn foto’s bestaan alleen maar digitaal en dat is best zonde, want ik vind dat foto’s in print beter tot hun recht komen dan op een beeldscherm. Hoog tijd dus om een fotoboek te maken, al was het alleen voor mezelf of om als portfolio te kunnen laten zien.

Inmiddels zijn de mogelijkheden om zelf fotoboeken te maken eindeloos, check dit overzicht met aanbieders maar eens. Omdat ik er echt iets moois van wilde maken kwam ik uit bij Milkbooks + Moleskine. Mooi vormgegeven en uitgevoerde fotoboeken, maar helaas met beperkte mogelijkheden om dingen naar eigen wens aan te passen. Bovendien had ik een formaat fotoboek in gedachten dat zij niet aanbieden.

Ik heb toen voor Blurb gekozen. Zij bieden meer verschillende boekformaten en ook over de kwaliteit las ik veel positieve berichten. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb een fotoboek samengesteld van mijn muziekfoto’s en binnen een paar dagen later viel mijn bestelling op de mat. En het resultaat was boven verwachting goed.

Er was echter een groot nadeel: de prijs. Terwijl ik zo bezig was met mijn fotoboek, leek het mij leuk om niet alleen een boek voor mezelf te maken, maar ook een voor liefhebbers in mijn omgeving. Maar daarvoor was Blurb niet echt geschikt. Een fotoboek kwam al snel neer op 80 tot 90 euro. Ik verwacht zelfs van m’n moeder niet dat ze zo’n bedrag neertelt voor een fotoboek van mij…

En dat was het begin van mijn “carrière” als zelfpublicerend fotograaf. De komende tijd zal ik op dit blog mijn ervaringen delen met het in eigen beheer uitbrengen van een fotoboek.

My First Photobook – Fotoboeken uitgeven doe je zelf (1)