Waar laat ik mijn boek drukken? – Fotoboeken uitgeven doe je zelf (3)

IMG_0709 A5 DEF copyTraumahelikopter | De Kelder | Amersfoort

Zelf dingen maken en uitgeven mag dan wel makkelijker zijn dan ooit, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Om een idee te krijgen wat het nou kost om een fotoboek te laten drukken ben ik internet gaan afzoeken. Al snel werd duidelijk dat er geen gebrek aan keuze is. Omdat ik in de eerste plaats alleen maar een idee wilde hebben van wat het nou kost om een boek te drukken, zonder een offerte te moeten aanvragen, kwam ik uit bij De Boekdrukker en Boekengilde. Beiden hebben een rekentool op hun site waarmee je kunt inschatten wat je kwijt bent aan drukwerk. Het tooltje biedt maar beperkte keuzemogelijkheden, maar ik had hiermee toch een richtprijs.

Nu was het zaak om een geschikte drukker te vinden. Het aanbod is zo overweldigend, dat ik geen idee had waar te beginnen. Maar gelukkig ken ik mensen die weleens een boek hebben laten drukken en zij adviseerden mij een paar drukkers. Twee drukkerijen staken er bovenuit: Jubels en Zwaan Printmedia (dank voor deze gouden tips, Renate!).

Allereerst had ik een afspraak gemaakt bij Jubels, omdat zij net wat dichterbij Utrecht zijn gevestigd. Ik had al een paar idee├źn welk formaat fotoboek ik wilde en wat voor soort papier, maar voor de rest had ik flauw benul. Gelukkig nemen ze bij Jubels alle tijd om je voorbeelden te laten zien en je te adviseren. Na een goed gesprek met Fons, een van de twee fotoboekspecialisten, kwam ik tot een aantal keuzes en op basis daarvan werd een offerte opgesteld. De prijs viel hoger uit dan wat ik had berekend via De Boekdrukker en Boekengilde, maar het verschil vond ik niet eens zo groot gezien het maatwerk en de begeleiding die Jubels biedt.

Vooraf had ik bedacht dat ik ook nog een offerte van een andere drukkerij wilde om te vergelijk, maar die dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Omdat de offerte die Fons had opgesteld binnen mijn budget viel en ik een heel goed gevoel had over het gesprek met hem, ben ik direct met hen in zee gegaan.