Gijs Hendriks

Utrecht | 2008

Eind vorig jaar heb ik voor het SJU Jazzpodium een serie foto’s gemaakt met Gijs Hendriks.

Hendriks begon op zijn 17e als professioneel jazzsaxofonist in een club voor Amerikaanse militairen in Frankfurt en groeide uit tot een ware jazzlegende. Hij speelde onder andere met bekende Amerikaanse jazzmuzikanten als Art Taylor, Benny Bailey, Dizzy Reece, Johnny Griffin en Nina Simone.

Een opmerkelijke carrière voor een telg uit een arbeidersgezin uit Wijk C. Hendriks is een geboren en getogen in de Utrechtse arbeiderswijk en woont daar nog steeds in de buurt. Voor deze fotosessie zijn we in de wijk gebleven en hebben her en der wat foto’s genomen. Toch heeft Hendriks niet zo veel meer met het huidige Wijk C, volgens hem is het onherkenbaar veranderd omdat er vrijwel niets van de oude wijk is overgebleven.

Hendriks is een jazzmuzikant in hart en nieren. Eentje van het oude stempel, zoals in een interview uit 2005 wel blijkt. Van wereldmuziek in de jazz moet hij niks hebben. In dat interview is ook te lezen dat het niet altijd even goed geboterd heeft tussen hem en het SJU Jazzpodium, waarvan hij de oprichter is. De smeuïge details worden ons onthouden, maar misschien worden die nog wel eens opgetekend in een (auto)biografie van deze Utrechtse jazzgigant.

Deze serie is te bekijken op www.reinierasscheman.nl onder het kopje Reportage.